Bij BuzzMaster worden we vaak gevraagd om de mening in de zaal te peilen, doormiddel van een aantal stellingen. Maar het bedenken daarvan is best lastig. Daarom hebben onze gewaardeerde collega’s van het Nederlands Debat Instituut een aantal criteria opgesteld. Check deze top 10.
Het heeft immers weinig zin om een groep dierenliefhebbers te laten debatteren over de stelling “megastallen moeten verboden worden”. Ze zullen het allemaal met elkaar eens zijn en het debat wordt een theekransje.
Vaag geformuleerde stellingen met ruimte voor interpretatie zorgen voor onduidelijkheid. Het grootste gedeelte van het debat zal in dit geval gaan over waar de stelling precies op slaat.
Gebruik nooit vage woorden als: soms, misschien, wellicht, ooit, etc.
Uit meningsverschillen ontspringt de waarheid. Bij een debat heb je voor- en tegenstanders, als je stelling genuanceerd is, wordt het een geforceerd debat. Daag met je stelling de deelnemers uit om op het scherpst vande snede te debatteren.
Met het formuleren van een lange stelling vraag je om problemen. Hoe langer de stelling, hoe meer ruimte voor nuance of onduidelijkheden.
Negatief geformuleerde vragen met woorden als “niet” en “nooit” zijn vaak voor meerdere uitleg vatbaar.
Een goede stelling daagt debaters uit om met argumenten te komen. Daarom kan een stelling zelf nooit argumenten bevatten.
Formuleer geen stellingen met daarin mogelijkheden die niet naast elkaar kunnen bestaan. Dit leidt tot verwarring en het debat zal meer gaan over de vorm van de stelling dan de inhoud.
In een goede stelling is geen ruimte voor interpretatie.
Een truism is een waarheid als een koe. Natuurlijk kun je een debat organiseren rondom de stelling “Er leven mensen op aarde” maar deze stelling kan nooit een twistpunt zijn.
Deel